Simona Kutišová: Polámené sny

Simona Kutišová: Polámené sny

Simona Kutišová je mladá talentovaná slovenská autorka. Vyštudovala psychológiu na Filozofickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave. Miluje jar, pestré farby a svoj deň si nedokáže predstaviť bez hudby. Riadi sa pravidlom, že hoci nemôže zmeniť druhému človeku celý jeho svet, aspoň časť áno – hoci aj napríklad svojou knihou. Čo nám o sebe a pripravovanej novej knihe prezradila sama?

Simonka, vy sa radíte medzi autorov, ktorí píšu hlavne pre mládež, zvykneme túto kategóriu čitateľov v knižnom svete označovať aj ako young adults. Je aj vaša najnovšia kniha Polámané sny určená pre túto cieľovú skupinu?

Tentoraz je hlavnou hrdinkou vysokoškoláčka, no myslím si, že ako aj pri ostatných mojich knihách bude čitateľná pre všetky vekové kategórie od stredoškoláčok vyššie.

Výber nadpisu pre knižný titul je veľmi dôležitá vec. Už na začiatku vie čitateľa naladiť, zaujať… Prečo práve Polámané sny? Znie to smutne… Môžete nám priblížiť, o čom je príbeh?

Myslím si, že každý z nás si svoju cestu životom vysníva a verí, že bude skôr ružová, že nás rozhodnutia privedú k našim cieľom a vzdušným zámkom. Hlavné postavy tomu verili tiež. Postupne sa však presviedčajú, že život je oveľa ťažší ako v ich predstavách. Že byť matkou môže byť nielen krásne, ale aj náročné. Byť odmietaným manželom tiež nie je šťastie. A že celoživotné pocity menejcennosti a nedostatočného ocenenia často vedú k nesprávnym rozhodnutiam, ktoré môžu až ohroziť samotný život. Každá postava za svoje sny bojuje po svojom – a niekto bude trpieť viac, niekto menej. Ale oveľa viac prezradí samotná anotácia: 

„Každý z nich sníval o šťastnom živote plnom lásky a pokoja. A ani jednému nebolo dopriate, aby sa sny splnili. Keď si vysokoškoláčka Táňa nájde novú brigádu, ani len netuší, že sa jej osud opäť pretne s niekdajším priateľom. Ona ho milovala, on sa však rozhodol pre inú. On veril, že si tak splní svoj sen, ale jeho polovička vôbec nežiari šťastím, ako by každý očakával. A od chvíle, keď sa všetci stretnú, už nič nie je ako predtým. Nad ich životmi sa začína zaťahovať temná obloha, ktorá prinesie slzy, krv a obavy o to najcennejšie. Na povrch sa vyplavujú ťaživé tajomstvá. Čo najhoršie dokáže urobiť človek v zúfalej situácii? A čo všetko obetuje pre svoje sny?“

Simonka, čo vás inšpirovalo k napísaniu tohto príbehu?

Chcela som si oddýchnuť po dlhšom čase pri knihe, kde nájdem dokonalého mužského hrdinu (so všetkými jeho chybami, samozrejme. 😉 Keďže som nenašla, čo som v danej chvíli potrebovala, sadla som si za počítač a napísala o ňom sama. Som s ním nadmieru spokojná. 😀

A kedy sa môžeme tešiť na knihu Polámené sny? Kedy bude dostupná v policiach aj nášho internetového kníhkupectva Literama.sk?

Kniha Polámané sny vychádza vo vydavateľstve Naša rodina na jeseň, vydanie je plánované na 9. októbra 2024. Takže, užite si leto a potom si utekajte po ňu do obchodu alebo ešte lepšie a pohodlnejšie do internetového kníhkpectva Literama.sk 😀

Na písanie treba vnútornú silu a hlavne disciplínu. No a samozrejme dobré nápady. Kde dokážete nachádzať stále novú inšpiráciu?

Najlepšou inšpiráciou je život sám. Mne samej sa deje toľko nečakaných vecí, že námetov je stále dostatok, len čas spísať to nie je. Nedávno ma postretlo náročné obdobie, no aj vďaka nemu už mám v hlave kompletne nový príbeh, na ktorý sa už teraz teším. A naposledy ma inšpirovali kolegovia obyčajným rozhovorom pri kofole a mňa už opäť svrbia prsty, ktoré by už najradšej ťukali do klávesnice. Mám však toľko iných povinností, že k obom príbehom sa zrejme dostanem tak o dva roky. 

S ktorou svojou knižnou postavou z doterajších kníh sa najviac stotožňujete? Ktorá je vám najbližšia?

Ťažko sa na to odpovedá, pretože v každej postave je kúsok zo mňa – či v tej „kladnej“ alebo „zápornej“. Krásne na tom je, že sa v nich môžem ukryť a často o tej časti mojej osobnosti nemusí nikto ani len tušiť. 🙂 Ale tak napr. Táňa z Adonisa v tričku bola pojašená ako ja kedysi, s Mirkou zo Srdca pre Mirku sme objavili radosť z dobrovoľníctva v detských táboroch. S Kikou v Šepote dúhy sme mali silný vzťah s dedkom, s Marikou z Raz sa uvidíme sme zas spievali v dávnych časoch v zbore. A s Blankou z Fantóma z internetu máme spoločný napr. rešpekt pred vodnou hladinou. Najradšej sa však skrývam do druhých postáv, kde môžem byť aj protivná, premúdrelá, otravná a kecať hlavným hrdinom do života a ich rozhodnutí. 😀

Čo bude ďalej? Máte nejaké ďalšie literárne plány?

Ako som vyššie spomenula, nejaké námety na nové knihy mám. Kedy a či vôbec z nich bude kniha, je ešte otázne. Písať ale plánujem aspoň sama pre seba vrámci psychohygieny. A možno potom opäť motyka vystrelí ako pri Polámaných snoch, ktoré primárne pre čitateľov ani písané neboli. 🙂

Za Literama.sk vám veľmi pekne ďakujeme, že ste si na nás našli čas na tento rozhovor a prajeme vám veľa skvelých čitateľov a ich „pretlak“ na vašich besedách a čítačkách.

Polámané sny Book Cover Polámané sny
Simona Kutišová
young adults
Naše Rodina
9.10.2024
208
https://www.literama.sk/sk/knihy/503421/polamane-sny-simona-kutisova

Každý z nich sníval o šťastnom živote plnom lásky a pokoja. A ani jednému nebolo dopriate, aby sa sny splnili. Keď si vysokoškoláčka Táňa nájde novú brigádu, ani len netuší, že sa jej osud opäť pretne s niekdajším priateľom. Ona ho milovala, on sa však rozhodol pre inú. On veril, že si tak splní svoj sen, ale jeho polovička vôbec nežiari šťastím, ako by každý očakával. A od chvíle, keď sa všetci stretnú, už nič nie je ako predtým. Nad ich životmi sa začína zaťahovať temná obloha, ktorá prinesie slzy, krv a obavy o to najcennejšie. Na povrch sa vyplavujú ťaživé tajomstvá. Čo najhoršie dokáže urobiť človek v zúfalej situácii? A čo všetko obetuje pre svoje sny?